Material

*Den här sidan uppdateras löpande!

Länkar till material

Det levande valet - SVEA och SVEROK

Sveriges Elevråd – SVEA och Sverok – Spelhobbyförbundet har tillsammans tagit fram rollspelet Republiken skolan inom projektet Det levande valet för att skapa engagemang och debatt kring valet och demokratifrågor.

Säg vad du tycker om valet! - Ung Media Sverige

Ung Media Sverige har tagit fram material för hur du som elev kan vara med och påverka samhällsdebatten med hjälp av medieproduktion. Du får bland annat tips på hur du skriver en debattartikel, spelar in en podd och skriver grävande reportage.

Min röst, vårt val - FUB

Min röst, vårt val är en film som handlar om demokrati och varför det är viktigt att rösta. Filmen har spelats in av Riksförbundet FUB tillsammans med elever på S:t Eriks gymnasiesärskola och vänder sig främst till unga som går i särskolan.

I Min röst, vårt val får tittaren en unik inblick i ungas tankar om demokrati, sina liv och framtiden. Filmen kommer kunna användas för att diskutera viktiga frågor inför valet, både i undervisningen och på fritiden.

Podcast om politik - Statsminister för en dag

Vad skulle du göra om du var Sveriges Statsminister för en dag?
Den och andra frågor får olika gäster besvara i podcasten med just namnet ”Statsminister för en dag”. Under maj 2018 gjordes ett samarbete mellan podden och Skolval 2018 där representanter från ungdomsförbunden intervjuades live under eventet Upptakt18.

Fatta Sveriges demokrati - UR

Följ med programledarna Leila och Noah som får i uppdrag att lära sig och tittarna mer om hur Sverige styrs. Serien innehåller 8 avsnitt som är mellan 12 och 20 minuter långa. Till exempel förklaras skillnaden på demokrati och diktatur samt vad ideologi är och vad riksdagens olika partier står för.

Perspektiv på Världen - UR

En serie på 22 korta avsnitt som tar dig med till olika platser runtom i världen. Ämnen som tas upp är till exempel mänskliga rättigheter, extremism, ekonomi, miljö och Nato. Kolla på klippen själv eller i grupp och diskutera innehållet tillsammans!

Alla väljare - 8 sidor

8 sidor har lättlästa nyheter om politik samt information om val och röstning samlat på sidan ”Alla Väljare”.

Mitt Val - SV

Mitt Val är ett studiematerial om demokrati och val för personer med intellektuell funktionsvariation skapat av Studieförbundet Vuxenskolan.

Talets Makt - Sveriges Ungdomsråd

En bok byggd på erfarenheter från projektet Debattspelen, vars syfte är att stärka ungas röster och ge verktyg inom retorik, argumentation, debatt och kritiskt tänkande.

TALETS MAKT innehåller bland annat fakta och övningar om att debattera online, bygga argument, genomskåda och bemöta härskartekniker och argumentationsfel. Perfekt för valåret! 

Unga röster - Mentor, Ungdomar.se och Fryshuset

Mentor Sverige har tillsammans med Ungdomar.se och Fryshuset tagit fram rapporten Unga röster 2017. 3219 unga har svarat på frågor under temat ”Inför valet 2018”. Ni kan hålla en föreläsning eller arrangera diskussioner utifrån rapporten. Den kan också ge inspiration till frågor att ställa under en debatt.

Ung Press - Ung Media Sverige

Ta del av Ung Media Sveriges Almedalsbevakning via denna medieplattform. Eller var med och sätt ung press på den politiska debatten du med! Skicka in din medieproduktion om Skolval till [email protected] och få den publicerad här.

Faktiskt - DN, SR, SVT, SvD och KIT

Faktiskt är ett samarbete mellan några av Sveriges ledande mediehus. Hemsidan samlar faktakollade påståenden inom samhällsdebatten. Det kan handla om en bild som fått stor spridning på sociala medier, ett uttalande från en politiker, en valfilm eller ett pressmeddelande från en organisation.

Material - Sveriges Elevkårer

Sveriges Elevkårer har samlat mallar och tips för att underlätta engagemang. Under fliken ”Aktiviteter” finns till exempel tips för att hålla en temadag och guide för att ordna en gästföreläsning.

Valår i klassrummet - MUCF

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har samlat länkar till olika material som berör valåret och som är riktade till lärare.

Följ Skolval 2018

Ansvariga organisationer

Ansvarig myndighet

Samarbetsmyndigheter